Unibadan Post UTME Past Questions /Answers In Christians Religious Studies

 

University of Ibadan  Post UTME past questions and answers in Christians Religious Studies will not only be useful to candidates writing Christians Religious Studies in UI post UTME exams, but will be of practical help to other candidates preparing for post UTME exams in Christians Religious Studies in other Universities in Nigeria as a whole.  Good luck.

1.”Behold, the people of Israel are too many, come let us deal shrewdly with them, lest they multiply……’ In the statement, the first step by the new king of Israel was to ( A) cast al Hebrew male children into Nile (B) impose heavy tax on them (C) kill all Hebrew male children (D) set taskmasters over them to afflict them with burdens Ans. D

 

2 “I will go out as at other times, and shake myself free”. When Samson made a statement above, he was not aware that (A) the Philistines were upon him (B) he was bound with bronze fetters (C) the lord had left him (D) his eyes had been gouged out.                Ans. C

 

3.”Let the waters under the heavens be gathered together into one place, and let the dry land appear. In the statement above the dry land and the water refer to (A) earth and oceans (B) firmament and seas (C) firmament and oceans (D) earth and seas.                   Ans. D

 

4 “Seek out for a woman who is a medium that I may go to her an inquire her”.  Saul made the statement above when he was confronted by (A) Philistine (B) Ammonites (C) Amalekites (D) Moabites     Ans. A

 

5 .“Why did you bring trouble on us? The LORD brings trouble bon you today” What happened to Achan after the statement above by Joshua (A) He was buried (B) He was put in chain (C) He was stoned to death (D) He was flogged to death

Ans. C

 

  1. An unwise decision of Solomon was the issue of the (A) building the palace (B) building of the temple (B) felling the timber (D) forced labour. Ans. D

 

  1. David was anointed king over Judah at (A) Zuph (B) Bethlehem (C) Hebron (D) Gibeon. Ans. C

 

  1. For worshipping the molten calf, God described the Israelites as (A) a stubborn nation (B) an unholy nation (C) a stiff­-necked people (D) an unrighteous people. Ans. C
  2. God blessed the seventh day and made it holy because (A) He rested on that day from all his works (B) Adam gave names to all the living creatures on that day (C) it was a Sabbath day (D) human beings were created on that day. Ans. A

 

  1. God called Abraham when he was how many years old? (A) 75 years old (B) 90 years old (C) 100 years old (D) 120 years old. Ans. A
  2. In order for the people of Israel to be ready to meet the lord by the third day at Mount Sinai, they were (A) not to drink alcohol (B) to wear white garment (C) to wash their garments everyday (D) not to go near a woman. Ans. C

 

  1. Joseph was put in prison in Egypt by Potiphar because (A) he slept with Potiphar’s wife (B) he was very lazy (C) Potiphar’s wife lied against Joseph (D) he stole Pharoah’s money.. Ans. C

 

  1. Samuel’s lack of parental responsibility led to (A) The demand for a king in Israel (B) His untimely death at Ramah (C) The death of the Israelites (D) The anointing of David. Ans. A

 

  1. Solomon attempted to kill Jeroboam because (A) Was more popular than him (B) Was not faithful as the officer in charge of labour (C) Did not report what was prophesied (D) Was a threat to the throne. Ans. D

 

  1. The first person that revealed to Eli the evil that would come to his house was (A) Joel (B) a man of God (C) a prophet from Shiloh (D) Samuel. Ans. B

 

  1. The rainbow as the sign of God’s covenant with Noah implies (A) Providence (B) Reconciliation (C) Mercy (D) Redemption. Ans. C

 

  1. What did Gideon call the altar which he built to the Lord? (A)The Lord is merciful (B) The Lord is peace (C) Jehovah Jireh (D) The Lord is great. Ans. B

 

  1. What punishment did God give Solomon for his unwise-policies? (A) Jeroboam was empowered by God to conquer him (B) He caused Rezon to demolish the high place which he built (C) He raised up Haded, the Edo mite as an adversary against him (D) The kingdom was torn from him and was given to his servant. Ans. D
  2. What was Samson’s major achievement as Israel’s leader? (A) He suppressed the Philistines (B) He captured the city of Jericho (C) He saved the Israelites from the Amorites (D) He secured permanent independence for Israel. Ans. A
  3. When God called Moses to deliver the Israelites, he resisted because he could not speak and he was told to (A) perform some signs with the rod (B) wait for a sign from God (C) go with Joshua who would speak for him (D) go with Aaron who would speak for him. Ans. D
  4. When Moses struck the rod twice for water instead of speaking to it, God said to him that he (A) Would no longer see him face to face (B) Would not bring the Israelite to the promise land (C) Would not see his holiness (D) Would roam in the wilderness for thirty years. Ans. B
  5. When the Israelites left Egypt, God did not let them use the shorter route through the land of the philistine because (A) the philistines were waiting in ambush for them (B) they might go back if they faced war (C) he wanted to focus the Egyptian king (D) he wanted them to suffer and appreciate him . Ans. B
  6. Why did God accept David who killed Uriah and took his wife but rejected Saul who spared king Agag? (A) David was from the favored tribe of Judah while Saul was from Benjamin (B) David was a man after God’s heart while Saul was an enemy (C) David was a singer of praises while Saul was not (D) David humbled humbled himself when he realize his sin but Sal did not. Ans. D
  7. “And in the last days it shall be, God declares, that I will pour out my spirit upon all flesh…….” Peter quoted the statement above from the prophecy of (A) Ezekiel (B) Joel (C) Jeremiah (D) Isaiah. Ans. B
  8. ‘’ Am I God, to kill and make alive, this man sends word to me to cure a man of his leprosy……” prophet Elisha responded to the king’s reaction in the statement below by (A) directing the nation of Israel to pray and fast (B) requesting the leper to come to his house (C) directing the leper to go to river Jordan (D) asking the leper to offer a sacrifice. Ans. B
  9. “Behold, I am the Lord, the God of all flesh; is anything too hard for me “The statement above suggests that God is (A) Merciful (B) Awesome (C) Most powerful (D) Not changeable. Ans. C
  10. “Behold, I am the Lord, the God of all flesh; is anything too hard for me “The statement above suggests that God is (A) Merciful (B) Awesome (C) Most powerful (D) Not changeable. Ans. B
  11. “Do you understand what you are reading”? Philip asked the Ethiopian eunuch the question above when he fond him reading the book of (A) Hosea (B) Jeremiah (C) Ezekiel (D) Isaiah. Ans. D
  12. “My spirit shall not abide in man forever, for he is flesh”. When God made the statement he conclude that man’s days shall be (A) One hundred years (B) one hundred and fifty years (C) eighty years (D) one hundred and twenty years. Ans. D
READ ALSO  10 Richest Pastors And Their Net Worth In Nigeria.

30.”Test your servant for ten days; let us be given vegetable to eat and water to drink…..” in the statement above, David was talking to? (A) New priest (B) king Darius (C) the chief of the eunuchs (D) King Artaxerxes. Ans. C

  1. According to Amos, what did the Israelites do after God smote them with blight and mildew? (A) they still did not return to him (B) they repented from their sins (C)they fasted and prayed from healing (D) they cried unto the lord. Ans. A
  2. According to prophet Jeremiah, one of the promises of God was that he would give the Israelites (A) new priest (B) new commandments (C) kings after his heart (D) shepherds after his heart. Ans. D
  3. According to proverbs, a son that is attentive to his father’s instruction will (A) be rich (B) have eternal life (C) gain insight (D) be forgiven his sins. Ans.C
  4. Consequent upon the murder of Naboth by Ahab and jezebel, God declared that (A) He would require the blood of Naboth from Ahab’s hand (A) Ahab’s descendants would never ascend the throne in Israel (C) Dogs would lick Ahab’s blood where they had licked Naboth (D) the swore would not depart fro the house of Ahab. Ans. C
  5. Ezekiel said that when the people of Israel turned away from all their sins, they would (A) Surely live not die (B) Be free from attack (C) Lead mankind to God (D) Return from captivity . Ans. A
  6. God had pity on the people of Nineveh because (A) they listened to Jonah’s voice (B) the king punished all the violent people in the land (C) they turned from all their evil ways (D) they made sacrifices of sin offering to God. Ans. C
  7. Immediately after the contest on Mount Carmel, Elijah prayed and God answered him with (A) thunder (B) rainfall (C) a whirlwind (D) a heavy storm. Ans. B
  8. In addition to the declaration of freedom to the exiles in Babylon, king Cyrus ordered for (A) free will offering for the house of God in Jerusalem (B) the release of Jewish, slaves in the empire (C) security check on the Jewish before departure (D) support from craftsman in Babylon Ans. A
  9. Joab and his soldiers entered the city quietly after defeating their enemy because (A) Absalom and his soldiers were defeated (B) of the shame death of Absalom (C) the kin grieving for his son (D) the king was annoyed with them. Ans. C

40.Obadiah sowed his great reverence for the lord by (A) handing over five hundred Baal prophets for slaughters (B) Falling on his face before Elijah (C) Hiding Elijah in a cave for two years (D) Feeding the prophet of the lord with brad and water. Ans. D

  1. Prophet Amos told Israel to hate evil, love good and establish justice in the gate so that God would (A) heal their diseases (B) give them good leaders (C) be gracious to them (D) multiply their descendants. Ans. C
  2. Prophet Hosea named his second child not pitied because God would not pity the (A) kings of Judah (B) kings of Israel (C) house of Judah (D) house of Israel. Ans. D
  3. Prophet Isaiah received his vision and call when (A) king Uzziah was deposed (B) king Uzziah died (C) king Uzziah began to reign (D) Israel was in Babylonian city. Ans. D
  4. Prophet Hosea named his second child not pitied because God would not pity the (A) kings of Judah (B) kings of Israel (C) house of Judah (D) house of Israel. Ans. B
  5. Saul learnt fro Samuel’s spirit that the lord would (A) give the Philistines into his hands (B) afflict him with sickness (C) bless Isaac’s future wife (D) pardon his iniquity. Ans. A
  6. The destruction of Jerusalem by Nebuchadnezzar was a consequence of (A) Hezekiah’s death (B) Josiah’s reform (C) Israel’s stubbornness to God (D) Zedekiah’s rebellion against Babylon. Ans. C
  7. The effect that the faith of shadrach, Meshach and Abednago had on king Nebuchadnezzar and his subjects was that they (A) refrained from persecuting the Jews in exile (B) were converted (C) forsook their gods (D) believed that there was no other god able to deliver them. Ans. D

48 The kingdom of Israel was divided because the (a) kingdom was too large to be administered (b) leadership  wanted to create more nations (c)followership wanted more nations (d) last two kings made unwise policies. Ans. D

  1. The pronouncement of God on Josiah for being penitent was that (a) God would support him to repair the Temple (b) Josiah would conquer all his enemies (c) God would gather him to his gave in peace (d) Josiah would have a peaceful reign. Ans. C
READ ALSO  Top 10 Best Schools In Satellite Town, Lagos.

50.The scroll given to Ezekiel to eat at his call contained at his call contained (a)both praises and condemnation (b) words of lamentation and mourning (c) prescription for Temple worship (d) the expected type of sacrifice. Ans. B

  1. What did Asa do that was right in he eyes of the Lord? (a) He removed all the idols of his father (b) He killed all the priests of Baal (c) His reign was peaceful (d) He killed all the Baal worshippers. Ans. A
  2. What did the Jews do when Nehemiah told them about his mission in Jerusalem? (a) they praised God for sending him to rebuild Jerusalem (b) they informed Sanballat and Tobiah about his plans (c) they were hostile to him and he became discouraged (d) they encouraged one another to rise up and build the walls. Ans. D
  3. “… but should write to them to abstain from the pollutions of idols and from unchasitty and from what is strangled and from blood…”. The statement above was made at the Council of Jerusalem by (a) Philip (b) Simon (c) James (d) Peter Ans. C
  4. “…. His office let another take….” The statement above refers to (a) Ananias (b) Judas Iscariot (c) Barnabas (d) John Mark. Ans. B

 

  1. “… truly, I say to you, not even in Israel have I found faith….”. The statement above by Jesus was made when He healed the (a) Leper (b) blind man (c) demoniac (d) centurion’s servant. Ans. D
  2. “Depart from me, for I am a sinful man, O Lord”. This statement was uttered by Peter at the (a) last supper (b) garden of Gethsemane (c) call of the disciples (d) transfiguration Ans. C
  3. “If I tell you, you will not believe; and if I ask you, you will not answer …” Jesus statement above was in response to a request by (a) King Herod (b) the chief priests an scribes (c) Pontius Pilate (d) the Pharisees and Sadducees. Ans. B
  4. “ If you are the Son of God, throw yourself down from here; for it is written, “He will give his angels charge of you…” According to Luke, the statement above was made by satan during Jesus’ (a) third temptation (b) crucifixion (c) transfiguration (d) second temptation. Ans. A
  5. “Teacher, do you not care if we perish?” where was Jesus Christ when this question was asked? (a) on the sea, walking (b) in the wilderness (c) on the mount of Olive (d) in the ship, asleep. Ans. D
  6. “Truly, I say to you, today you will be with me in paradise..” Jesus made the statement above to one of the criminals because he (a) respected Him (b) praised Him (c)rebuked his partner (d) was repentant. Ans. D
  7. “Unbind him, and let him go”. The statement was made by Jesus when (a) He raised to life the dead Lazarus (b) He healed the son of the widow at Nain (c) He healed centurion’s servant (d) a boy bound by satan was brought to Him. Ans. A
  8. “Unless you are circumcised according to the custom of Moses, you cannot be saved”. The statement above by some men from Judea necessitated the convening of the (a) church in Jerusalem (b) council of elders (c) church in Judea (d) council in Jerusalem. Ans. D
  9. “You son of the devil, you enemy of all righteousness, full of all deceit and viliany”. This statement of Paul was addressed to (a) Glymas, the magician (b) Paulus, the Proconsul (c)Simon, the magician (d) Demetrius, the silversmith. Ans. A
  10. “As long as I ma the world, I am the light of the world.” Jesus made the statement above on the occasion of (a) healing the man born blind (b) raising Lazarus from the dead (c) restoring sight to blind Bartimaeus (d)walking on the sea before day break. Ans. A
  11. According to Luke, the last supper took place (a) on Mount Olive (b) in Jerusalem (c) Jordan (d) in Bethlehem. Ans. B
  12. According to Luke, when Moses and Elijah appeared during the transfiguration, they spoke of Jesus” (a) departure (b) second coming (c) resurrection (d) trials. Ans. A
  13. According to Mathew, the stone on the tomb of Jesus removed by (a) an angel (b) a Roman soldier (c) Mary Magdalene (d) Peter and John Ans. A
  14. According to Romans, salvation is for those who (a) call upon the name of the Lord (b) are true worshippers of God (c) working the Lord’s vineyard (d) are persecuted for righteousness. Ans. B
  15. According to the Gospel of John, Jesus is the true vine while the vinedresser is (a) the Holy Spirit (b) His father (c) the gardener (d) His mother Ans. B
  16. ‘And, they arrested them and put them in custody until the morrow, for it was already evening’. In the statement above, the imprisoned persons were (a) Paul and John Mark (b) Peter and Barnabas (c) Peter and Paul (d) Paul and Barnabas. Ans. D
  17. Angel Gabriel told Zachariah that he would become dumb until John was born because he (a) looked down on the Angel (b)was advanced in age (c) disagreed with Elizabeth, his wife (d) did not believe God’s words. Ans. D
  18. Following the death of Stephen, the only group of believers not scattered by the great persecution was the …(a) deacons (b) apostles (c) Prophets (d) disciples Ans. B
  19. Following the resurrection of Jesus, the Chief Priest and elders took counsel an d bribed the guards to (a) say that the disciples stole the body of Jesus (b) keep the information away from His disciples (c) keep the matter among themselves (d) report the matter immediately. Ans. A
  20. in His Sermon on the mount, Jesus said that the poor in spirit are blessed for they would (a) be satisfied (b) be comforted on the last day (c) inherit the kingdom of heaven (d) inherit the earth. Ans. C
  21. In Luke, at the last supper, Jesus revealed His (a) resurrection (b) imminent sufferings (c) love for His disciples (d) ascension Ans. C
  22. In the country of the Gerasenes, Jesus healed the (a) man possessed of demons (b) paralytic at the pool (c) leper (d) blind man. Ans. A
  23. In the mission of the seventy, Jesus told them that they were being sent out as sheep among wolves, implying that they would (a) be sent to live among wolves (b) be as meek as sheep (c) be properly equipped for the mission (d) encounter difficulties. Ans. D
  24. In the story of the Transfiguration, Moses and Elijah represented the (a) glory of God (b)old Testament saints (c) law and the prophets (d) end of the age. Ans. C
  25. Jesus raised to life the son of the widow of Nain because He (a) wanted the whole of Judea to know about him (b) wanted to show that He was a great Prophet (c) had compassion on the mother (d) loved the young man that died. Ans. C
  26. Jesus’ reply to the devil’s first temptation of Him was …..(a) Him only shall you serve” (b) “… man shall not live by bread alone…” (c) “you shall not tempt the Lord your God” (d) “You shall worship the Lord your God..”. Ans. B
  27. Jesus told the parable of the lost sheep in order to illustrate that (a)every believer ought to rejoice with those who rejoice . (B) no person can hide from God (c)God’s love is unlimited (d) there is joy in heaven over a sinner who repents. Ans. B
  28. Jesus was at the wedding in Cana of Galilee because (a) He wanted to demonstrate His power (b)He was invited to the ceremony (c)the groom was His relation (d) the groom ran out of wine. Ans. B
  29. Jesus was tempted by the devil so as to (a) fulfill all righteousness (b) show His power over forces (c)show that on one is above temptation (d) test the devil’s power Ans. C
  30. The Hebrew word Rabboni means (a) disciple (b) priest (c)master (d) teacher Ans. D
  31. The impact of Jesus’ miracle of turning water into wine was that the (a)servants were astonished (b) master of ceremony believed (c)disciples believed more in Him (d) people gloried God. Ans. C
  32. Where were the disciples of Jesus when He had a conversation with the Samaritan woman? (a) the had gone to the city to preach t he gospel (b) they had gone to the city to buy food (c)they had gone to the mountain to pray (d) they had gone to wait for Him. Ans. B
  33. According to Ephesians, children who obey their parents in the Lord will (a) be happy (b) go to heaven (c) have long life (d) be great Ans. C
  34. According to Peter, God sows no partiality, but in every nation anyone who fears Him is (a) diligent before Him (b) acceptable to Him (c) holy before Him (d) righteous before. Ans. B
  35. According to Romans, the new life is comparable to Jesus’ (a) resurrection (b) ministry (c) ascension (d) crucifixion Ans. A
  36. According to Thessalonians, the day of the Lord will not come unless the (a) living die first (b) scoffers come first (c) dead rise first (d) rebellion comes first. Ans. C
READ ALSO  Unibadan Post UTME Past Questions /Answers In Financial Accounting

 

  1. Busy bodies and those living in idleness in the church at Thessalonica were admonished to (a) pray for those in authority for peace (b) do their work in quietness and earn a living (c) appeal to t hose in authority to create jobs (d) endure persecution from their masters. Ans. B
  2. In his teaching on partiality, James declares that mercy triumphs over (a) judgement (b) righteousness (c)grace (d) faith Ans. A
  3. In Paul’s arrangement of the spiritual gifts in Corinthians, the last is (a) the utterance of wisdom (b) interpretation of tongues (c) gifts of healing (d)various kinds of tongues Ans. B
  4. In Romans, Paul condemned sin taking over mortal bodies in the new life as instruments of (a) greediness (b)wickedness (c)sadness (d)foolishness Ans. B
  5. In Timothy Paul urges Christians to pray for kings and those in authority for the achievement of (a) a successful Christian life (b) peace and exaltation in life (c) quiet and peaceable life Ans. D
  6. Pau in Romans enjoins all Christians to cast off works of darkness an put on the (a)armour of light (b) armour of faith (c)works of grace (d)works of light Ans. A
  7. Peter admonishes that Christians should endure suffering because anyone who has suffered in the flesh (a) shall live the rest of his life in peace (b) shall clothe himself with humility (c) has ceased from sin (d) has overcome death. Ans. A
  8. Peter enjoins Christians to wait in expectation o the new heavens and the new earth in which (a) evil will be destroyed (b) there will be no more corruption (c)there will be perfection (d)righteousness dwell. Ans. D
  9. What does Paul advise Roman Christians to do to those who persecute them? (a) give them drink when thirsty (b) forgive them (c) bless them (d) feed them when hungry. Ans. C
  10. Which of the following are opposed to each other according to Galatians? (a) believers and unbelievers (b) freedmen and slaves (c) Jews an Gentiles (d) flesh and spirit. Ans. D

In summary, the above questions in Christians Religious Studies are what candidates should expect to prepare them adequately to build their confidence in the University of Ibandan (Post UTME Exams) and other post UTME exams in other universities as well as JAMB questions in Nigeria. You are enjoined to study them with all amounts of seriousness and determination to pass the exams since most questions are most often repeated yearly.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *