Unibadan Post UTME Past Questions /Answers In Govt

University of Ibadan  Post UTME past questions and answers in Government will not only be useful to candidates writing Government in UI post UTME exams, but will be of practical help to other candidates preparing for post UTME exams in Government in other Universities in Nigeria as a whole.  Good luck.

1.                 A key characteristic of the civil service is (A) Merit system (B) Patriotism (C) Quota system (D) Transparency               Ans. A

2.                 A major cause of the inefficiency in public corporations is (A) Inadequate patronage by members of the public (B) Absence of an enabling Act or law (C) Political interference (D) Competition from private firms          Ans. C

 

3. A major distinction between public corporations and  private companies is that (A) Public corporations provide important services (B) Public corporations are large organizations (C) Public corporations are financed and controlled by government (D) Public corporations are not involved in production of tangible goods            Ans. C

4. A primary agency of political socialization is (A) The government (B) The family (C) The mass media (D) The school                    Ans. B

5.     A process that seeks transfer ownership and control of public corporations to private individuals or organization is called (A) Indigenization (B) Commercialization (C) Privatization (D) Acquisition       Ans. C

 

6.     Adult male suffrage means that (A) All men who pay tax can vote (B) All adult males can vote (C) All men can vote (D) All adults can vote      Ans. B

 

7.     All of the following are obligations of citizens, except (A) Obedience to laws (B) Voting (C) Giving alms to beggars(D) Payment of taxes             Ans. C

 

8.     An electoral district is (A) A local government area (B) A ward (C) Polling booth (D) A Constituency           Ans. D

9.     Fascism was practiced in Italy under: (A) Benito Masollini (B) Benito Mubarak (C) Benito Mussolini (D) Benito mandela                Ans. C

10.                        Government powers are ____________in the US presidential system (A) Absolutely separated (B) Fused (C) absolutely fused (D) Separated   Ans. D

 

 

11.                        In a democracy, franchise is limited by (A) Age (B) Sex (C) Wealth (D) Education Ans. A

12.                         In the civil service, anonymity means that civil servants must (A) Not receive the credit or blame for any good (B) Serve any government impartially (C) Avoid nepotism and favoritism (D) Be politically neutral      Ans. A

 

13.                          In which of the following set of countries is a dominant two-part system operated (A) Nigeria and Ghana (B) The United States and the United Kingdom (C) France and Germany (D) India and China     Ans. B

14.                        One of advantages of direct election is that (A) It is too expensive and difficult to conduct (B) illiterates vote intelligently for their leaders (C) It makes representatives accountable to the electors (D) It offers an opportunity to the electorate to demand for money           Ans. C

15.                        One of the following is not a feature of a modern state (A) Territorial landmass (B) Population of people (C) Defined Territory (D) Sovereignty         Ans. A

16.                         One of the following is not a source of constitution  (A) Customs and conventions (B) Civil service regulations (C) Historical documents (D) Judicial precedents       Ans. B

17.                        One of the objectives of multiparty system is to (A) Eliminate corruption (B) Prevent rigging (C) Provide alternatives (D) Avoid ethnicity Ans. C

18.                        Political Sovereignty lies with: (A) Head of State (B) Head of Government (C) the Parliament (D) the electorate Ans. D

 

19.            Public corporations are established principally to (A) compete with private firms (B) Raise revenue for the government (C) provide essential services for the public ( D) promote public accountability And. C

20.            Public opinion helps a government to (A) monitor its socio-cultural policy (B) Monitor the economic situation in the country (C) Punish opposition to it’s policies (D) Develop the country in line with the poeple’s aspirations Ans. D

21.            Roles that are expected to be performed by an individual in a country are (A) Elections (B) Duties (C) Rights (D) Services Ans. B

22.            Separation of powers denotes_______ (A) Separation of governmental Powers but not separation of persons (B) Separation of governmental Powers and Separation of persons (C) Separation of persons only (D) Separation of powers of government only Ans. B

23.            The assent of the President is required to convert a/an _____ to the law (A) Bill (B) Edict (C) Proclamation (D) Decree Ans. A

24.            The branch of Government that sets agenda for other organs is known as: (A) The bureaucracy (B) the legislature (C) the executive (D) the massmedia. Ans. B

25.            The capitalist economy is dictated by: (A) Government economic blueprint (B) Consumer’s requirements (C) Diminishing returns (D) the force of demand and supply Ans. D

26.            The central Legislative body in Britain is referred to as _______(A) National Assembly (B)Knesset (C) Parliament (D) Congress. Ans. C

27.            The chairman of the committee that reviewed the 1988 civil service commission was (A)Chief P.C Asiodu (B) Chief Edwin Clerk (C) Chief Allison Ayida (D) Chief Simeon Adebo Ans. C

28.            The highest grade in the civil service is known as (A) Executive cadre (B) Administrative cadre (C) Technical cadre (D) Clerical cadre Ans. B

29.            The law of libel limits a citizen’s right to freedom of (A) Association (B) Expression (C) Worship (D) Movement Ans. B

READ ALSO  How You Can Have Happiness In Marriage

30.            The major advantage of the secret ballot is that (A) It ensures that anonymity of each voter (B) It is faster than other systems (C) Nobody can be prevented from voting (D) It extends the franchise to all adults Ans. A

31.            The permanent executive include: (A) Civil servants and not public servants (B) Civil servants and politicians (C) All career officers that serve any government in power (D) Elected and appointed politicians Ans. C

32.            The pressure group that resorts to unconventional methods to achieve its objectives is called (A) Institutional group (B) Interest group (C) Promotional group (D)Anomic group Ans. D

33.            The three fundamental rights of citizens are (A) Life, liberty and property (B) Salvation, property, freedom of thought (C) Employment, property and social security (D) Free education, employment and property Ans. A

34.            When a constitution is not difficult to amend, it is said to be: (A) Rigid (B) Systematic (C) Flexible (D) Federal Ans. C

35.            Which if the following best describes a sovereign State? (A) a member of the African Union (B) Freedom from economic control (C) Geographical contiguity ( D) Military, political and economic independent Ans. D

36.            Which of these is an element of state power? (A) Geographical location, population & economic resources (B) Geographical location, elite interests &economic resources (C) Geographical location, ethnicity & economic resources (D) Geographical location, political crisis & economic resources Ans. A

37.            Which of these is not a method of election? (A) Simple majority (B) Proportional representation (C) Primary election (D) Co-option Ans. D

38.            _______plays rule adjudication role in Nigeria (A) The civil service (B) The legislature (C) The executive (D) The judiciary Ans. D

39.            A two-party system of government is one in which (A) Only one party performs multi party functions (B) The elite dominate political parties (C) only few parties are allowed to operate by law (D) There are two major parties and other minor parties Ans. D

40.            An important agency for social control in the Igbo traditional society was the (A) Age-grade (B) Ozo-title holders (C) Council of Chiefs (D) Assembly of linage heads Ans. A

41.            Educated elites in Nigeria did not like the system of indirect rule because it (A) Did not make provisions for them (B) Was exploitative and cumbersome (C) Made traditional rules too powerful (D) Was undemocratic and oppressive Ans. C

42.            Federalism in Nigeria is best seen as a way of promoting (A) Rapid economic development (B) Unity in diversity (C) Even national development (D) Democracy Ans. B

43.            In Nigeria, the civil service was first regionalized by the (A)Independence constitution (B) Richard constitution (C) Clifford constitution (D) Littleton constitution Ans. B

44.            In the House pre-colonial political system, sovereignty was located in the (A) Alkali (B) Emir (C) Waziri (D) Galadima Ans. B

45.            In the pre-colonial Hausa/Fulani system, the appointment of an Emir in the caliphate was approved by (A) Sultan of Sokoto and the Emir of Gwandu (B) Galadima and the Waziri (C) Sardauna of Sokoto and the Alkali (D) Sheu of Born and the Galadima Ans. A

46.            Nationalist activities in  British West Africa increased after the second World War because (A) of the expulsion of Kwane Nkrumah form Britain (B) of the return of the educated elite from abroad (C) Prices of commodities fell below expectation (D) Africans were nominated to the executive council Ans. B

47.            Nigeria started to operate a real federal structure with the introduction of the (A) 1922 Clifford constitution (B) 1946 Richard constitution (C) 1953 London conference (D) 1954 Lytelton constitution Ans. D

48.            Nigeria’s First Constitution (A)Lytelton constitution (B) Clifford constitution (C) Macpherson constitution (D) Independent Constitution Ans. B

49.            One of the fundamental changes recommended by Adedotun Philips commission is (A) Frequent movement of Staff (B) Standardization (C) Professionalization (D) Stagnation Ans. C

50.            One of the fundamental reversals made by the commission that reviewed the 1988 reform of civil service was (A) Change of Director General to permanent Secretaries (B) Change from permanent Secretary to Director General (C) Change from Director General to permanent Administrator (D) Permanent professionals Ans. A

51.            The ______Local government reforms recognized local government as the third tier of government (A) 1963 (B)1976 (C) 1988 (D) 1989Ans. B

52.            The break down of the Macpherson constitution was partly caused by the crisis within the (A) NCNC (B) AG (C) NPC (D) NNDP Ans. A

53.            The first Executive president of Nigeria was (A) Dr. NnamdiAzikiwe (B) Sir Abubakar Tafawa Balewa (C) General Yakubu Gowon (D) AlhajiSheu Shagari Ans. D

54.            The first Military coup in Nigeria took place on______ (A) July 15, 1966 (B) July 27,1967 (C) January 15, 1966 (D) January 13, 1966Ans. C

55.            The first three political parties to be registered in the Fourth Republic were (A) ACN, ANPP and PDP (B) AD, APP and PDP (C) PPA, PDP, CAN (D) APGA, CAN and PDPB. Ans. B

56.            The imposition of unitary form of administration by General Ironsi in 1966 led to (A) More military institutions (B) Return to civilian rule (C) Independence from British rule (D) Civil unrest in the North. Ans. D

READ ALSO  Pass English In WAEC/NECO And Others Knowing Collective Nouns For Animals

57.            The institution that preserves civil liberty in Nigeria is the (A) Law Court (B) Civil Service Commission (C) Police Affairs Commission (D) Public complaints commission Ans. A

58.            The main opposition party during the first Republic was the (A) Northern peoples Congress (B) Action group (C) Northern Element Progressive union (D) United Middle Belt Congress. Ans. B

59.            The state created in Nigeria before 1966 was (A) East Central state (B) Lagos State (C) Mid-Western state (D) North Central state Ans. C

60.            The 1964 federal election was contested by two major alliances of political parties among these: (A) All progressive Grand Alliance and the Northern peoples Alliance (B) Nigerian National Alliance and United Progressive Grand Alliance (C) National Democratic Coalition and Nigerian peoples Alliance (D) National Democratic Alliance and Northern Elements Progressive Union Ans. B

61.            Under the 1999 constitution of the Federal Republic of Nigeria there are a total of ________ Local government councils (A) 334 (B) 620 (C) 724 (D) 774Ans. D

62.            Which of the following ethnic groups had the best egalitarian traditional political system? (A) Hausa/Fulani (B) Yoruba (C) Igbo (D) Edo Ans. C

63.            Which of the following is not a major problem of local government in Nigeria (A) Insufficient funding and limited internally generated revenue (B) Interference and control by higher levels of government (C) Lack of competent and qualified staff (D) Lack of sufficient number of local government Ans. D

64.            Which of the following is not a reason for the adoption of a Federal system of government? (A) Cultural diversities (B) Security consideration (C) Economic consideration (D) Limited resources Ans. D

65.            Which of the following is not an example of a  corporation in Nigeria (A) Nigerian railway corporation (B) Federal Radio Corporation of Nigeria (C) Federal Mortgage Bank of Nigeria (D) National Deposit Insurance Corporation Ans. C

66.            Which of the following statements is true about the 1963 and 1979 constitutions (A) Both had provisions for the office of the President (B) Both had provision for the office of the constitutional president (C) Both provided for the offices of prime minister and president (D) Both had provision for the office of an executive president Ans. A

67.            Which if these former Nigeria Heads of State was instrumental to the establishment of ECOWAS? (A) Sanni Abacha (B) Yakubu Gowon (C) Olusegun Obasanjo (D) Tafawa Balewa. Ans. B

68.            In 1975, Nigeria had a strained relationship with one of the following countries over the crisis in Angola (A) Britain (B) Israel (C) USA (D) Mexico Ans. C

69.            Nigeria’s non- aligned posture was criticized on the ground of the (A) Non-Proliferation Treaty (B) ECOWAS Treaty (C) Nuclear Test Ban Treaty (D) Anglo-Nigeria Defence Pat Ans. D

70.            The circumstances that led to the establishment of ECOWAS Monitoring Group (ECOMOG) was (A) The bloody civil war in Nigeria (B) The bloody civil war in Liberia (C) The bloody civil war in Sudan (D) The bloody civil war in all West African countries Ans. B

71.            The head of Nigeria’s foreign mission in a Commonwealth nation is best known and addressed as (A) Ambassador (B) Envoy (C) High commissioner (D) Representative Ans. C

72.            What determines Nigeria’s relations with other countries? (A) Its national interest (B) Its level of democratization (C) Its citizens political sagacity (D) Its political culture Ans. A

73.            Which of the following best defines foreign policy? (A)The ways in which some actors on the Democratic scene translate available power into policies designed to bring positive outcomes (B) The actions of a state towards the Celestial environment (C) A set of objectives with regards to the worlds beyond the borders of a given state and a set of strategies and tactics designed to achieve these objectives (D) The protection of the territorial integrity of a state Ans. C

74.            Which of the following military regimes was credited with a dynamic foreign policy (A) Gowon administration (B) Murtala Mohammed administration (C) Sani Abacha regime (D) Abubakar regime Ans. B

75.            Which of these is an example of Nigeria’s external Cultural relations? (A) Exchange of students with friendly nations (B) Trade relationships with other countries (C) Financial and Economic assistance to need countries (D) Establishment of diplomatic missions in other countries Ans. A

76.            Which of these is correct about Nigeria foreign policy between 1960 and 1966 (A) It was pro-British (B) It was pro-American (C) It was pro-Soviet (D) It was pro-French Ans. A

77.            Which of these is NOT part of a country’s core or Vita interests (A) Economic viability (B) Political Independence (C) Territorial integrity (D) Political brouhaha Ans. D

78.            Which if these is NOT the essence of foreign policy? (A) Promotion and defence of a nation’s Vita interest (B) Protection and Promotion of a nation’s strategic interest (C) Protection and Promotion of the interest of the political leaders of a country (D) Promotion and defence of the economic interest of a Nation Ans. C

79.            Which of these Nigerian has ever played a leading role in the operation of APEC? (A) AlhajiRilwanuLukman (B) Prof Joe Garba (C) Prof Joe Ogwu (D) Gen. Ike Nwachukwu. Ans. A

80.            Which year was the Anglo-Nigerians defence pact abrogated? (A) 1962 (B) 1963 (C) 1960 (D) 1961Ans. A

READ ALSO  Fasting And Its Health Benefits

81.            A major weakness of the Commonwealth is (A) Lack of commitment by member states (B) Lack of quorum at annual summits (C) Poverty among member states (D) Lack of domesticleadership Ans. A

82.            An essential principle that guides the works of the United Nations (A) The regulation of international trade (B) The protection of the United States of America against terrorism (C) Respect for sovereign equality of member states (D) The transfer of technology to developing countries Ans. C

83.            In which of these International organizations is African membership NOT possible? (A) ECOWAS (B) EU (C) OPEC (D) Commonwealth Ans. B

84.            Membership of the Commonwealth of Nations means (A) Recognition of the Queen as the Head of the Commonwealth and the Republican states (B) Recognition of the Queen as the Head of the Commonwealth and not of the Republican states (C) Recognition of the Queen as the Head of the independent states and the Republican states (D) Recognition of the Queen as the Head if the all independent states Ans. B

85.            One major achievement of OPEC is that (A) Member nations are now formidable forces to be reckoned with in international politics (B) World economic depression brought about fall in oil price (C) There is a declining loyalty of its members (D) There are challenges posed by non-OPEC members Ans. A

86.            One of the following groups of States are all members of the ECOWAS (A) Nigerian Ghana and Zaire (B) Guinea, Togo and Cameron (C) Guinea Bissau, Burkina Faso and Cape Verde (D) Liberia Benin and Ethiopia Ans. C

87.            The AU was formed by members of OAU (A) On 8th July 2002 at Durban, South Africa (B) On 8thJuly 2003 at Abuja, Nigeria (C) On 8th July 2003 at Tripoli (D) On 8th June 2002 at Accra, Ghana Ans. A

88.            The first nation to become a republic within the Commonwealth of Nations is (A) Nigeria (B) Cyprus (C) Ghana (D) India Ans. D

89.            The first summit of the African Union (AU) took place (A) On February 2, 2004 at Addis Ababa, Ethiopia (B) On February 3rd,2003 at Addis Ababa, Ethiopia (C) On February 3rd ,2003 at Abuja, Nigeria (D) On February 2nd, 2004 at Lagos, Nigeria Ans. B

90.            The Non-aligned movement was established at______in ______(A) Bombay, 1955 (B) Bandung, 1955 (C) Lagos, 1972 (D) Addis Ababa, 1955Ans. B

91.            The OAU adopted NEPAD during it’s summit held in (A) Abuja (B) Lusaka (C) Tunis (D) Cairo Ans. D

92.            The organ charged with the responsibility of approving the annual budget of UNO is (A) The security council (B) The international court of Justice (C) The General Assembly (D) The Trusteeship council Ans. C

93.            To which of these blocs did Nigeria belong before the establishment of the OAU? (A) Casablanca group (B) Monrovia group (C) Pan African group(D) African and Malagasy group Ans. B

94.            What is the full meaning of ECOWAS? (A) Economic community for Western African State (B) Economic community of Western African States (C) Economic community of Western African States (D) Economic community for West African States Ans. C

95.            Where and when was the African Union inaugurated? (A) Durban, 2000 (B) Addis Ababa,1963 (C) Lagos, 1972 (D) Tripoli, 2001Ans. A

96.            Which of the following is a functionally specialized global international organization (A) Organization of African Unity (B) United Nations (C) Food and Agriculture Organization (D) African Union Ans.C

97.            Which of the following is a specialized agency of the AU? (A) The Assembly Conference (B) The Executive Council (C) African Court of Justice (D) The Commission Ans. C

98.            Which of the following is an apt definition of the Commonwealth of Nations? (A) Voluntary association of the independent countries of the former British colonies (B) Association of free nations enjoying equal rights under British (C) A free association of sovereign independent African States (D) A voluntary association of countries that we’re formerly in the French colonial empire Ans. A

99.            Which of the following is NOT a principal organ of the UNO? (A) UNICEF (B) Security Council (C) Secretariat (D) General Assembly Ans. A

100.       Which of the following metamorphosed into the United Nations? (A) International Labour organization (B) League of Nations (C) UNESCO (D) OAU Ans. B

 

In summary, the above questions in Government are what candidates should expect to prepare them adequately to build their confidence in the University of Ibandan (Post UTME Exams) and other post UTME exams in other universities as well as JAMB questions in Nigeria. You are enjoined to study them with all amounts of seriousness and determination to pass the exams since most questions are most often repeated yearly.

 

Updated: November 3, 2018 — 1:56 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *